понеделник, 20 март 2017 г.

Козунак от "нощно" тесто

Продукти:
3 яйца
160г захар
20г прясна мая
200мл прясно мляко
500-550г бяло силно брашно
кората от 1 лимон
ванилия
щипка сол
60г краве масло
60мл олио
шоколад, локум, мармалад
1 белтък за намазване
едра захар за поръсване


   Подгответе си предварително продуктите - да се отпуснат, да не са директно от хладилника. Затоплете млякото с 1ч.л. захар, разтворете в него маята и добавете лъжица брашно. Оставете сместа, за да се активира маята. В купичка разбийте яйцата със захарта.
   В голяма купа пресейте 500г брашно, настържете лимонова кора, добавете ванилията и солта. Направете "кладенче" и излейте млечната смес с маята и яйцата със захарта. Замесете меко, нелепнещо тесто, което оставете да почине 10-15мин. под кърпа. Ако има нужда добавете още малко брашно.
   Разтопете маслото и го смесете с олио. Намаслявайки ръцете си измесете тестото, докато поеме цялата мазнина. Намазнете голяма купа, поставете топката тесто, покрийте с кърпа или още по-добре с фолио и оставете на плота за 1 час. След това приберете в хладилник за 8-10 часа или за през нощта.
   Втасалото студено тесто се премесва и оформя по избор - на фитили с плънка, които се сплитат за класически или кръгъл козунак, на малки порционни козуначета или на кифлички във форми за мъфини. Може да се разточи на лист, да се постави плънка и да се навие на руло. Изборът е ваш!
   Готовите изделия се оставят на плота, докато удвоят обема си. Имайте търпение - това може да отнеме до 2 часа, зависи от температурата в стаята и активността на маята. Загрейте фурната до 180С(160С с вентилатор). Намажете с разбит белтък, поръсете с едра захар и изпечете козунаците до зачервяване.

1 коментар:

Анонимен каза...

Благодаря много за хубавата рецепта! Правя за първи път козунаци, станаха невероятни. Христос возкресе! Ани