четвъртък, 26 март 2015 г.

Козунак без месене


   Преди няколко дни, в кулинарната ни група във Фейсбук "Нашите вкусотийки", имаше дискусия за тънкостите при печенето на козунаци. Бяха споделени много и най-различни съвети - замесване в топла стая, използване само на прясна мая, дълго и продължително месене, 100 удара! на тестото и т.н. Реших да експериментирам преди Великден и да изпробвам какво ще се получи, ако не се спазят всички тези условия. Намерих рецепта за бриош без месене, като промених и допълних някои съставки, за да добие вкус и състав на нашия си козунак.     Резултатът? На снимката е! Чудесен, както на вкус, така и на вид!
   От дадената доза се получават 2 козунака във форма 10/30см. Аз имам само една такава форма и разделих втората част от тестото на едно кръгло и три малки козуначета в картонени формички.

Продукти:
500г +1-2с.л. бяло брашно(брашно за козунаци на София-мел или друго силно брашно с високо съдържание на глутен - тип 350)
5г суха мая на Йоткер
8г сол
3 средни яйца
120г захар
1 ванилия
настъргана кора от 1 лимон
100г разтопено масло
150мл прясно мляко

1 яйце за намазване
едра захар за поръсване
течен шоколад и локум за пълнеж



   В суха купа пресейте брашното и го разбъркайте с маята. Използвах брашно на София-мел за козунаци, но предполагам, че добър резултат ще има и с други силни брашна. В друга купа разбийте яйцата и захарта с тел, добавете солта, ванилията, настърганите корички, разтопеното и поизстинало масло и млякото. Разбъркайте добре. Изсипете брашното с маята и разбъркайте с лъжица или миксер(с бъркалките за тесто). Ако тестото е много лепкаво, добавете 1-2с.л. брашно, но не прекалявайте, нека остане много меко и влажно. Завийте купата с опаковъчно фолио и я оставете за 2 часа на плота, при стайна температура. След това приберете тестото в хладилник. Според авторката на рецептата за бриош, тестото може да престои на студено до 5 дни, но аз не го оставих толкова, моето престоя само 24 часа. Тестото беше добре втасало и изпълнило купата.

   Втасалото тесто, както е с купата, извадете на стайна температура да се отпусне за половин, един час. Изсипете на набрашнен плот и разделете на две. Всяка част разделете на три и нежно, с пръсти раздърпайте правоъгълници. Не е препоръчително да се използва точилка.
  
   Поставете пълнеж - шоколад или локум, нарязан на парченца и завийте фитили, които усучете силно и сплетете по три. Готовите козунаци поставете в застлани с хартия или намаслени форми. Оставете на стайна температура да се надигнат(30-50мин), намажете с разбито яйце и поръсете с едра захар*. Изпечете в загрята на 180С фурна до зачервяване. Охладете на решетка.

*Едра захар си приготвям като навлажня леко обикновена кристална захар да стане на трохи, изсипвам я на тънък пласт в чинийка или на хартия за печене и я изсушавам в топла фурна. След това я ползвам за поръсване на козунаците.


 

34 коментара:

Unknown каза...

МНОГО ДОБРЕ ИЗГЛЕЖДА КОЗУНАКА, А Е И ТОЛКОВА ВКУСЕН СИГУРНО! БРАВО!

janipetrova каза...

Още утре мисля да пробвам:) А защо трябва да стои в хладилник?

Zorica Pavlovic каза...

This looks so good, is it any chance that you can put google translator on the side, so we can translate the recipe. Thank you.

Мирише ми на ЛЮЛЯК! каза...

Тази седмица и аз ще пробвам да направя козунак по твоята рецепта! Благодаря!

Мирише ми на ЛЮЛЯК! каза...

Тази седмица и аз ще пробвам да направя козунак по твоята рецепта! Благодаря!

Zorica Pavlovic каза...

I am sorry I just saw google translator bar on the left side of the blog...I am so sorry...Warm regards:)))

Мирише ми на ЛЮЛЯК! каза...

Снощи замесих тестото, днес го извадих от хладилника, но не е надигнато. Трябва ли да го оставя да се надигне хубаво преди да го оформя?

vesi4ka каза...

Да, нека се надигне добре. Преди хладилника стоя ли 2 часа на стайна температура?

Мирише ми на ЛЮЛЯК! каза...

Да, оставих го за 2 часа, но в стаята е 20 градуса, може би трябваше цяла нощ да остане.

Nepopravima каза...

Два пъти правих, и двата пъти стана прекалено "течен", за да сплета плитки. Иначе се изпича добре и е вкусен, но ми се искаше да ми сложа течен шоколад вътре. Ако сложа малко повече брашно при замесването, ще го прецакам ли? Или преди сплитането да примеся с брашно?

vesi4ka каза...

Дори и след хладилника ли не се стегна тестото? Добавете малко повече брашно(1-2с.л.) при замесването.

Анонимен каза...

Рецептата е страхотна, резултатът невероятен. За първи път правя козунаци, а се получиха два много араматни и с много конци.

Nepopravima каза...

Да, след като го изкарам от хладилника и се поотпусне и тръгне да излиза от купата, като го изсипя отвътре е прекалено меко и не мога да го сплета, просто минава през пръстите ми и се омазвам цялата. Лепне и по плота... уф...

Unknown каза...

Страхотна рецепта. Наистина е малко по меко тестото, но с повечко брашно при разстилането и сплитането става добре.
Не мога да меся и за мен това е една идеална алтернатива за вкусен домашен козунак с конци. :)

Анонимен каза...

За съжаление рецептата ви не вярна. Става много лепкаво тесто и не може да се сплете. Не е хубаво да публикувате рецепти, които ще разочароват такива като мен, които за първи път правят козунак и ще се откажат за дълго време да пробват. Видях и други такива коментари.

vesi4ka каза...

За съжаление, ми е малко трудно да отговарям на анонимни коментари, но все пак ....
В рецептата брашното е 500г + 1-2с.л. допълнително и ясно съм написала: ако е много лепкаво добавете брашно. :)
Освен това, след втасването се изсипва на НАБРАШНЕН плот, за да не лепне и да може да се работи с него. Това, което е на снимките е същото тесто, забъркано с лъжица и много меко след хладилника, но с помощта на малко посипано брашно, става послушно и податливо на оформяне.
Съжалявам, че при вас не се е получил очаквания резултат. Опитайте с друга рецепта. Пожелавам успех!
Светли празници!

Анонимен каза...

Козунакът ми стана прекрасен,рецептата е точна,лесна!Благодаря Ви!Весели празници!

Анонимен каза...

Здравейте! Благодаря за прекрасната рецепта и точните указания! Мисля, че всеки човек с поне малко опит в кухнята и като цяло би могъл да прецени кога едно тесто е полутечно или меко и влажно, без да е необходим точният грамаж брашно. Аз лично добавих още поне 6-7 лъжици брашно за да стане нужната консистенция. Тестото стана много меко и лесно за моделиране, бухна като по учебник. Все още не сме го опитали, но аромата, който се носи от кухнята е невероятен, и на външен вид изглежда че тестото има доста конци. Благодаря още веднъж за споделената рецепта и опит и Ви желая весели Великденски празници.

Анонимен каза...

Благодаря за чудесната рецепта. Станаха страхотни и свършиха на мига. Само един въпрос, може ли да се намали солта в рецептата?

vesi4ka каза...

Много се радвам, че рецептата Ви е харесала. Да, не е проблем да се намали солта.

Анонимен каза...

Благодаря��☺


Анонимен каза...

Благодаря��☺


Деби каза...

Здравейте, искам да попитам 120 гр. Захар достатъчна ли е за това тесто, понеже аз обичам козунака да е много сладък? И още нещо, дали захарта ще остане същото количество, ако не се прави плънка за козунака? Благодаря Ви!

vesi4ka каза...

За нашия вкус е напълно достатъчна захарта, при това има и доста сладка плънка и като цяло козунакът става нормално сладък. Ако искате може да увеличите захарта, но тестото става по-тежко и рискувате да не втаса добре.

Анонимен каза...

Здравейте !
Днес замесих от това тесто и спазих всичко според указанията Ви .И аз по усет добавих още някоя друга лъжица брашно , за да не лепне много самото тесто ,след което го оставих да втаса около 2ч. в стаята . При мен самото тесто още в началото доста ми се наду и от няколко часа го поглеждам нон стоп в хладилника - ми то е доста , ама доста втасало вече . Има ли опасност да превтаса или да се прецака до утре сутрин ? Не виждам да се споменава да се премесва тестото...Притеснявам се да не вкисне , докато настъпи момента да пека козунаците :) Аз замесих и двойна доза , всяка от които втасва в отделна ОГРОМНА купа - и двете са изпълнени с ароматно тесто :)

vesi4ka каза...

Нищо няма да му стане на тестото, спокойно го оставете до утре сутрин в хладилника. :)

Анонимен каза...

Здравейте ,
искам само да попитам дали мога да сложа в козунаците предварително накиснати във вода стафиди. В смисъл, дали ако са били накиснати,няма да стане нещо със самото тесто?!

vesi4ka каза...

Нали ще ги отцедите и подсушите преди да ги сложите, нищо няма да му стане на тестото.

Анонимен каза...

Здравейте ,
искам да кажа , че това е най-хубавият домашен козунак , който съм правила и опитвала до момента ! Самият козунак е на конци дори след като изстина , а рецептата е толкова лесна за изпълнение , че мога само горещо да я препоръчам на всеки , който иска вкусен сладък хляб по празниците ! Единствено захарта лично на мен ми дойде маааалко по-малко , отколкото бих искала,но само на мен :)
Браво за страхотната рецепта ! Фен съм Ви !

Анонимен каза...

Здравейте, имам въпрос относно тестото за козунак, което направих снощи без месене е и трябва да престои 24 часа , поне така пише в рецептата , която е тук същата с шоколад , днес го погледнах минали са около 10 - 12 часа , и не е мръднало ? Дали ще втаса до утре или няма да ми се получи. За първи път правя опити , извинявам се за въпроса. Весели празници

vesi4ka каза...

Здравейте, ако маята се е активирала, се наблюдава бухване още в първите 2часа на стайна Температура. Явно при вас маята не е сработила. Опитайте като извадите тестото на ст. Т. и изчакайте няколко часа. Ако няма резултат пак ще пиша.

Unknown каза...

Да рецептата е супер!Получиха се много добри козунаци.За следващ път само бих намалила солта-8грама ми се струват множко и вместо набрашнен плот действах с олио-намазнен-по лесно ми беше!

petkasto каза...

The given dose yields 2 10 / 30cm insects. I have only one such shape and divided the second part of the dough into one round and three small icicles in cardboard molds.

Products:
500g + 1-2l.l. white flour (Sofia-mel coconut flour or other high gluten flour - type 350)
5g dry on Jotker
8g salt
3 medium sized eggs
120g sugar
1 vanilla
shredded 1 lemon peel
100g of melted butter
150 ml of fresh milk

1 egg to spread
coarse sugar for sprinkling
liquid chocolate and a filling locomotive



   In a dry bowl, sift the flour and mix it with the yeast. I used Sofia-Mel flour for cozunaki, but I suppose there will be good results with other strong flours. In another bowl, beat the eggs and sugar with wire, add salt, vanilla, grated crust, melted and cooled butter and milk. Stir well. Pour the flour with yeast and mix with a spoon or mixer (with dough mixers). If the dough is very sticky, add 1-2ml. flour, but do not overdo it, let it remain very soft and moist. Wrap the bowl with wrapping film and leave it on the stove for 2 hours at room temperature. Then put the dough in the refrigerator. According to the author of the brioche recipe, the dough can stand in cold for up to 5 days, but I didn't leave it as long, my stay only 24 hours. The dough was well pressed and filled the bowl.

Даниела каза...

Здравейте! С особени благодарности за тази рецепта!!! Вече 5 год я правя и всички са удивени от резултата. Желая Ви здраве и светли Благословени празници!